Anonim
Image Obloane din beton alb în fața clădirii universității braziliene

O stradă acoperită prin această nouă clădire a campusului universitar din nordul Braziliei, proiectată de Rede Arquitetos, Croquis Projetos și Neudson Braga, oferind o zonă umbrită și plină de culoare pentru ca studenții să socializeze între clase.

Clădirea extinde campusul Universității Federale do Ceará (UFC) din orașul brazilian Crateús cu săli de clasă, laboratoare, birouri și spații flexibile. Este a doua structură construită în noul campus și face parte dintr-o schemă de dezvoltare mai mare pentru UFC.

La proiectare au colaborat trei studiouri de arhitectură. Echipa a fost formată din arhitectul Neudson Braga, cu firmele Rede Arquitectos și Custodio Santos Arquitetura, cunoscute anterior drept Croquis Projectos.

Multe aspecte ale proiectării au fost determinate de climatul arid al regiunii. Echipa a folosit mai multe strategii pentru a ajuta clădirea să se răcească, inclusiv utilizarea de beton alb pentru exterior, semifabricate mari pivotante pe fațadă și ecranarea anumitor zone cu blocuri de beton modelate pentru a îmbunătăți fluxul de aer.

Image

Coloana vertebrală centrală care taie clădirea îi ajută pe studenți, facultăți și personal să se deplaseze fără a fi nevoie să iasă afară. Spațiul fără coloane a fost obținut prin întinderea de oțeluri ușoare între fiecare jumătate a clădirii.

"Structura aripilor este din beton armat și din oțel în acoperirea vidului central și modulul de conviețuire, fără ca stâlpii să întrerupă traseul intern", a spus echipa într-o descriere a proiectului.

Conceptual, arhitecții au conectat două „volume educaționale” cu o zonă de adunare între ei. Cele două blocuri formează o formă de câine-picior care cuprinde blocuri de clasă organizate de-a lungul a două seturi de coridoare paralele care se intersectează în unghiul neregulat.

Punctul de întâlnire al acestor volume este un spațiu cu înălțime dublă, facilitățile studenților precum o cafenea și un tipograf sunt situate aici, alături de un spațiu acoperit de adunare. Potrivit echipei de proiectare, această zonă „se îndreaptă către exteriorul clădirii, cu un program fără utilizări definite”.

Scările deschise duc la nivelul superior, unde mezaninele și podurile de circulație oferă acces la mai multe săli de clasă și birouri.

Sălile de clasă și alte spații de program care rulează sunt așezate înapoi de la marginea clădirii pentru a evita strălucirea și supraîncălzirea în interior. Nuanțele de beton cu înălțime dublă, setate în unghiuri diferite, formează fațada și ascund echipamentele mecanice ale clădirii.

În zonele care au ferestre direct la exterior, arhitecții au limitat dimensiunile deschiderilor, creând mici deschideri perforate, mai degrabă decât să folosească mari întinderi de sticlă.

Betonul alb, materialul primar al clădirii, este lăsat expus în majoritatea spațiilor. Mobilierul simplu și funcțional sunt furnizate în întreaga clădire, alături de plantatoare și mici grădini care asigură vegetație chiar și în interior.

Image