Anonim
Image Scările galbene conectează spațiile de locuit din casa cu trei generații de către BETA

Studioul de arhitectură olandez BETA a construit o casă în Amsterdam pentru o familie cu mai multe generații, cu o scară galbenă centrală care leagă cazarea separată.

BETA a conceput Casa cu trei generații pentru un cuplu cu copii mici care locuiau deja în oraș și părinții care doreau să se mute.

Arhitecții descriu casa cu trei generații drept o „mini clădire de apartamente”, care este proiectată astfel încât să poată fi adaptată în timp.

Cuplul în vârstă ocupă în prezent apartamentul din partea de sus a clădirii, în timp ce etajele de jos conțin spațiile de locuit ale tinerei familii.

Image

Un lift oferă acces la apartamentul bunicilor, care oferă etaje nivelate pentru o accesibilitate îmbunătățită și oferă vederi extinse în oraș.

Apartamentul inferior conține un birou și spații de locuit la parter, care se deschid pe o grădină unde copiii se pot juca afară.

Image

Un etaj central oferă în prezent cazare pentru apartamentul superior, dar poate fi adăugat cu ușurință la rezidența inferioară, dacă este necesar.

Toate nivelurile sunt accesate de la o scară poziționată în centrul clădirii, care servește la împărțirea spațiilor interioare și creează un punct focal îndrăzneț.

Image

„În loc să reducă circulația verticală la o necesitate, aceasta ocupă inima clădirii”, a spus studioul.

„Omniprezent ca element sculptural în apartamentul inferior, sistemul se transformă treptat într-o serie de goluri în sus în clădire.”

Extern, fațadele opuse ale Casei a Treia Generație reflectă amenajarea programului intern și răspund direct contextului său.

Fațada nordică predominant închisă ajută la reducerea pierderilor termice și previne zgomotul din strada aglomerată din exterior care ajunge la interior.

Image

Elevața sudică vitrată maximizează câștigul solar pasiv și încorporează balcoane care înmoaie tranziția dintre interior și exterior.

Planul casei trece, de asemenea, de la camere mai intime și compartimentate spre nord, către spații de locuit mai deschise și mai pline de lumină spre sud.

"Într-o detaliere aproape elementară, clădirea comunică compoziția sa și materialele comunică scopul lor", a adăugat BETA. „Închisă și goală spre nord, ușoară și fragilă spre sud, clădirea este o compoziție de contraste”.

Pereții structurali din întreaga locuință prezintă blocuri de zidărie din beton expuse care susțin dale de beton care se întind pe opt metri.

Image