Anonim
Image Pavilionul Poporului „nu are aproape nici o amprentă ecologică” spun designerii

Biroul SLA și Overtreders W au folosit numai materiale împrumutate sau reciclate pentru a crea acest pavilion olandez al Săptămânii Designului, care a fost locul de desfășurare al seriei de discuții „Good Design” pentru o lume rău a lui Dezeen.

Pavilionul Poporului este proiectat pentru a promova valoarea unui sistem de construcție cu buclă închisă sau „circulară”, care presupune gândirea dincolo de viața clădirii, astfel încât să rezulte puține sau deloc deșeuri.

Image

Pavilionul are o fațadă colorată din sindrila din plastic reciclat, precum și un cadru din lemn realizat din componente care au fost împrumutate și care vor fi returnate proprietarilor lor intacte odată ce sfârșitul Săptămânii de proiectare olandeze va fi încheiat.

Image

"Am dus ideea circulară la un nivel maxim", a spus Peter van Assche, fondatorul studiului olandez de arhitectură Bureau SLA.

"Structura în sine nu are aproape nicio amprentă ecologică. Aceasta este ceea ce poți face doar împrumutând câteva materiale de la oameni prietenoși."

În weekendul de deschidere al Săptămânii olandeze a proiectării, Dezeen a găzduit cinci discuții în Pavilionul Poporului, ca parte a inițiativei noastre de proiectare bună pentru o lume rău, pentru a dezbate dacă designerii pot oferi soluții pentru cele mai mari probleme din lume.

Una dintre discuțiile s-a concentrat pe poluare - problema principală pe care Bureau SLA și studioul de design Overtreders W au dorit să o abordeze cu acest proiect. Este cel mai recent dintr-o serie de colaborări între cele două birouri, care explorează modul în care plasticul reciclat poate fi utilizat în construcții.

„Avem multă experiență în reciclarea plasticului în acest fel”, a spus Van Assche.

"Anul trecut am realizat un proiect în care am proiectat propria noastră fabrică de reciclare a plasticului, Planta de plastic destul. Cu aceasta, am construit patru unități interioare care au fost făcute din deșeuri de plastic de 100 la sută."

Pentru Pavilionul Poporului, designerii au creat șindrilele din plastic, pe suport pentru a îmbrăca pereții exteriori. Prin sortarea deșeurilor de plastic după culoare, au putut produce o serie de plăci diferite, de la nuanțe pastelate de roz și albastru, la o nuanță galbenă vibrantă.

Image

Această estetică s-a inspirat din plăcile de beton pigmentate care acoperă ansamblul Yard House din Londra - deși abordarea adoptată pentru realizarea acesteia a fost complet diferită.

"Placile noastre sunt fabricate din deseuri de plastic reciclate din gospodării. Schema de culori este naturală", a spus Van Assche. „Îmi place faptul că ar trebui să poți să-ți recunoști propria sticlă de șampon”.

Placile au fost produse în colaborare cu producătorul Govaplast. Echipa își propune să le pună în producție anul viitor, pentru a încuraja mai mulți arhitecți și designeri să lucreze cu plastic reciclat.

Image

Materialele împrumutate formează toate celelalte părți ale structurii. Cadrul este format din 19 componente din lemn care trebuie returnate după utilizare, ceea ce înseamnă că designerii au fost nevoiți să elaboreze o tehnică de construcție care să nu folosească lipici, șuruburi sau cuie.

În colaborare cu firma de inginerie Arup, au dezvoltat un sistem care a folosit curele de legătură, curele de tensiune și legături de cablu. Dar acest sistem a necesitat testări ample, deoarece este atât de neobișnuit.

Image

"S-a dovedit că aproape toate principiile și calculele noastre de construcție presupun un mod fix și standard de proiectare. Folosirea curelelor și a centurilor de tensiune nu se află în niciun program de calcul!" spuse Van Assche.

„Ne-a arătat că proiectarea în acest fel are nevoie de noi abordări în domenii pe care nu ni le imaginam pe deplin înainte”.

Image

În mod similar, geamul care înfășoară partea inferioară a pavilionului a fost lăsat de la renovarea unei clădiri de birouri din Utrecht. După săptămâna olandeză a proiectării, paharul va fi folosit pentru un alt proiect.

Image