Anonim

Studio RAP completează „prima clădire robotizată din Olanda”

O echipă de arhitecți și designeri au folosit un robot uriaș pentru a construi o clădire de 130 de metri pătrați în interiorul unei foste hale de mașini industriale din Rotterdam (+ film).

Echipa, numită Studio RAP, a descris structura drept „prima clădire robotizată din Olanda”.

Denumit SkilledIn Office, este situat la Innovation Dock din oraș - un centru de educație și tehnologie din fosta casă a companiei Rotterdam Dry Dock - unde oferă un birou și o zonă de pregătire pentru studenții și antreprenorii în tehnologie.

„Vedem foarte mult potențial în îmbrățișarea fabricației digitale”, a explicat Wessel van Beerendonk, unul dintre cei trei fondatori ai studioului.

"Ne străduim să facem o legătură directă între posibilitățile nelimitate ale lumii digitale și lumea materială prin fabricarea robotică", a declarat el pentru Dezeen. „Scopul nostru este de a scoate acest lucru din lumea academică, unde au fost inițiate o mulțime de evoluții și de a o aplica practicii de construcție.”

„Totuși, există un abism enorm între proiectarea digitală și producția și asamblarea clădirii și suntem hotărâți să eliminăm acest decalaj”, a adăugat el.

Van Beerendonk și colegii săi, Léon Spikke și Lucas ter Hall, au folosit RhinoVAULT - un plug-in pentru programul de modelare 3D Rhino - pentru a dezvolta o structură din lemn eficientă formată din 225 de panouri unice din lemn.

Fiecare dintre aceste panouri a fost măcinat robotic, înainte de a fi asamblat într-o structură formată dintr-o coloană centrală care sprijină un acoperiș care se întinde pe opt metri.

Cerealele de lemn ale fiecărui panou sunt aliniate la forța greutății, asigurând structura cât mai puternică. Îmbinările și șuruburile degetelor țin fiecare piesă împreună, iar bucățile perimetrale se fixează în pereții de sticlă din jur.

„Forma unică a bolții este distilată din metodele digitale de găsire a formei”, a spus Van Beerendonk. "Această optimizare are ca rezultat o structură de acoperiș doar cu compresie."

"Bolta se ridică într-un mod spectaculos dintr-o coloană centrală care se amestecă treptat în construcția acoperișului cu o mișcare lină", ​​a adăugat el.

Inovația de la Rotterdam este folosită ca spațiu de lucru pentru inovație de către Colegiul Albeda și Universitatea Rotterdam, precum și diverse firme de startup. Groosman Partners a suspendat anterior un complex de birouri sub plafonul înalt de opt metri al clădirii, în timp ce artistul Jorge Bakker a fost pionier într-o pădure plutitoare în docul de afară.

Studio RAP intenționează să utilizeze spațiul pentru a-și dezvolta în continuare abordarea de a combina designul arhitectural cu fabricația digitală.