Anonim
Rețeaua de oțel acoperă o clădire dublă cu cantilecover pentru Universitatea din Luxemburg

Această clădire polivalentă de la Universitatea din Luxemburg combină un turn de 18 etaje și un volum orizontal care se ridică în ambele capete (+ prezentare).

Firma de arhitectură globală Baumschlager Eberle și biroul local Christian Bauer & Associés Architectes au colaborat la proiectarea clădirii Maison du Savoir, care oferă un punct focal în centrul campusului universității.

Situat pe locul unei vechi fabrici de oțel din cartierul Belval din Esch-sur-Alzette, campusul se extinde de la înființarea universității în 2003. Cea mai recentă adăpostire găzduiește săli de conferințe, săli de seminarii și birouri, precum și facilități de catering.

Volumul lung, orizontal, adăpostește principalele spații de predare comunală a universității. Acesta leagă diverse părți ale campusului, inclusiv mai multe clădiri ale facultății dispuse de-a lungul unei părți a acestuia.

O secțiune deschisă care se taie prin centrul etajelor inferioare oferă un pasaj dintr-o parte a clădirii în cealaltă. Este flancat de zone de circulație încorporate în două plinte care susțin restul structurii.

Cantilevers care conțin un proiect auditiv cu înălțime dublă de la etajul doi peste grădini amenajate și iazuri la fiecare capăt.

Unul dintre elementele de susținere asemănătoare podiumului se extinde vertical pentru a forma un turn de 18 etaje care conține birouri.

Înălțimea sa face referire la cuptoarele de oțel acum redundante din altă parte a site-ului, creând o legătură tangibilă cu trecutul industrial al șantierului, precum și completând un turn aparținând băncii Dexia din apropiere.

"Pentru a spori importanța instituției, am decis să creăm un volum care să poată intra într-un dialog cu monumentul istoric existent al vechii fabrici de furnale și turnul de mal al Dexia", arhitecții Elmar Hasler și Hans-Ullrich Grassmann de la Baumschlager Eberle i-a spus lui Dezeen.

„Am conceput Maison du Savoir ca al doilea și dominant punct de reper în noul sfert și ca față spre piață”, au adăugat ei. "Acest pas oferă universității să își încorporeze importanța deosebită și să ajusteze ierarhia la un statut public adecvat."

Clădirea este înfășurată într-o fațadă cu două straturi, cu un plic interior izolat și o structură exterioară a grilei care asigură umbrire solară.

Alinierea grilei și a ferestrelor din spatele acesteia este ajustată în unele zone pentru a crea un efect vizual cunoscut sub numele de moiré.

Umbrirea furnizată de stratul de oțel înseamnă că nu este necesară aer condiționat artificial. Potrivit arhitecților, acest lucru face ca Maison du Savoir să fie prima clădire înaltă din Europa care folosește doar ventilație naturală.

"În plus, acest tip de plasă creează un plic omogen în jurul volumului și generează o abstracție puternică, enigmatică și expresivă pentru întreaga entitate", au adăugat Hasler și Grassmann.

Spațiile din interiorul clădirii sunt proiectate pentru a permite o utilizare flexibilă, zonele polivalente, cum ar fi foyerele care oferă locuri pentru întâlniri ocazionale.

O rețea de căi, poduri și spații deschise conectează diferitele săli de clasă și săli de facultate, în timp ce scările poziționate aproape de fațadele vitrate permit luminii de zi să pătrundă în miezul clădirii.