Anonim

Participarea la concurs a Muzeului Național de Artă din China de către Gehry Partners

Gehry Partners a lansat imagini ale participării sale la concursul de proiectare a Muzeului Național de Artă din China (NAMOC) de la Beijing - competiție care a fost câștigată de Jean Nouvel.

Firma lui Gehry Partners Gehry Partners a fost preselecționată împreună cu Nouvel și Zaha Hadid pentru prestigiosul proiect și, în timp ce nu a fost făcut niciun anunț oficial, Financial Times a raportat în mai că lucrările urmau să înceapă la construirea designului lui Nouvel.

Prezentarea lui Gehry prezintă o placare translucidă din piatră și un interior format dintr-o serie de curți înalte, geometrice, care amintesc de pagode și temple.

"Am realizat proiectul de la concept, prin proiectare, până la o machetă la scară completă [a pardoselii] pe care am fabricat-o la Beijing", spune David Nam, partener la Gehry Partners. "Proiectul a fost dezvoltat în profunzime pe parcursul unui an și jumătate, prin trei etape de competiție."

Nam a adăugat: „Din câte știm, guvernul chinez nu a făcut niciun anunț oficial [despre câștigătorul competiției]”.

Mărește dimensiunea integrală a fațadei din piatră translucidă

Muzeul Național de Artă din China (NAMOC) va fi piesa de prezentare a unui nou district cultural care este construit aproape de Stadionul Național Herzog & de Meuron din Parcul Olimpic din Beijing. Acesta va atrage până la 12 milioane de vizitatori pe an, devenind astfel cel mai aglomerat muzeu de artă din lume.

Modele de design ale lui Gehry sunt expuse la Muzeul de Artă Contemporană din Los Angeles (MOCA) ca parte a expoziției A New Sculpturalism de arhitectură din sudul Californiei.

Vedeți toate poveștile noastre despre Frank Gehry | Vedeți toate poveștile noastre despre Beijing

Iată câteva text despre proiectul de la Gehry Partners:

MUZEUL DE ARTĂ NAȚIONALĂ DIN CHINA

CONCURENȚĂ

Beijing, Republica Populară Chineză

Globalizarea artei face legătura între culturile lumii. Arta poate acționa ca un instrument pentru eliminarea barierelor înțelegerii dintre culturi. China este punctul central al acestei conversații globale în acest moment. Lumea de artă contemporană chineză explodează într-un ritm fără precedent proporțional cu dimensiunea populației sale. Oameni din întreaga lume sunt aglomerați pentru a experimenta arta chineză. Această formă de implicare culturală promovează înțelegerea și aprecierea interculturală. Acesta este modelul pentru viitor și este central pentru proiectarea Muzeului Național de Artă din China (NAMOC).

Competiția pentru NAMOC a implicat trei runde care au avut loc între decembrie 2010 - iulie 2012. Prima etapă a fost faza de concept. A doua etapă a fost faza principală de proiectare. A treia rundă a adresat feedback-ul clienților din a doua rundă și a avansat dezvoltarea tehnică a proiectului.

NAMOC va forma piesa centrală a unui nou district cultural din Beijing. Situat la nord de centrul orașului în Parcul Olimpic, districtul va fi format din patru muzee. NAMOC va ocupa cel mai important sit aflat pe axa centrală a Parcului Olimpic. Scopul principal al brief-ului de concurs a fost crearea unui design care să se adreseze conceptului de arhitectură chineză din secolul XXI. Am creat un design special adaptat Chinei și bogatei sale istorii culturale, evocând modele istorice fără a le copia, pentru a crea o clădire inovatoare, spre deosebire de orice altceva din lume.

De-a lungul proiectelor noastre, am căutat o modalitate de a exprima mișcarea cu materiale inerte, așa cum au făcut grecii cu caii și soldații din marmura Elgin și precum figurile de dans ale Shiva-ului indian. Efortul nostru de a exprima mișcări subtile în fațadă este ceea ce ne duce la studierea sticlei.

Machetă din piatră translucidă cu dimensiuni complete

Fațada este acoperită cu un material nou dezvoltat de Gehry Partners - piatră translucidă. Evocator al celor mai prețioase materiale chinezești, are calitățile de jad. Dintre toate materialele pe care le-am explorat, am constatat că sticla este cea mai transcendentă și simbolică din picturile peisajului chinezesc, a apei în mișcare, a munților acoperiți în ceață Are gravitas care creează un impact emoțional asupra vizitatorilor. Oferă clădirii un aspect măreț și nobil, potrivit pentru un muzeu național.

Am experimentat piatra translucidă în multe condiții și configurații diferite, am privit-o în diverse lumini și am descoperit că are capacitatea de a proiecta mișcarea. Se schimbă frumos odată cu lumina, devenind efemeră și permițând efecte diferite cu iluminare artificială, pancarte și proiecție. Sticla permite clădirii să se transforme cu ușurință pe parcursul zilei și al anotimpurilor, precum și pentru festivaluri și pentru schimbarea expozițiilor.

Piatra translucidă face parte din conceptul inovativ de fațadă durabilă, care încorporează un spațiu aerian ventilat pentru a reduce încărcarea și răcirea clădirii. În plus, spațiul aerian este utilizat pentru a afișa bannere și proiecții de artă, ceea ce oferă posibilitatea ca fațada clădirii să se schimbe și să rămână actuală departe în viitor, devenind chiar o pânză pentru proiecte de artiști.

Intrările și interioarele clădirii au fost organizate pentru a găzdui un număr fără precedent de patroni așteptați să viziteze muzeul. Clădirea a fost proiectată pentru a găzdui eficient și confortabil 38.400 de vizitatori pe zi și aproximativ 12 milioane de vizitatori pe an, permițând NAMOC să aibă cea mai mare prezență a oricărui muzeu din lume. Patru intrări distribuite la fiecare colț al clădirii facilitează procesarea unui număr mare de vizitatori și reduc la minimum orice coadă de vizitatori. Fiecare dintre cele patru intrări este conectată la unul din cele patru sisteme de scări rulante care asigură o distribuție rapidă și eficientă a vizitatorilor în toate părțile muzeelor. O intrare ceremonială este amplasată în centrul fațadei vestice, cu fața către Parcul Olimpic. Articulația acestei intrări evocă silueta unui templu chinezesc.

Interioarele clădirii sunt organizate în jurul unei serii de spații publice mari, conectate vertical de scări rulante. Aceste spații sunt inspirate de pagode și forme de templu, redate ca goluri ocupabile; formele sunt lizibile doar din interior. Spațiile publice oferă un dispozitiv de orientare pentru vizitatori să navigheze cu ușurință în marele muzeu și să stabilească o continuitate formală între formele fațadei clădirii și interiorul muzeului. Pe lângă faptul că oferă acces la galerii, spațiile publice oferă oportunități pentru spații și evenimente de expoziție de artă pe scară largă.

Organizarea galeriilor a fost dezvoltată prin discuții cu NAMOC. Șaizeci la sută dintre galerii sunt dedicate colecțiilor permanente de artă chineză din secolul XX, caligrafie chinezească, artă populară chineză și artă internațională. Colecția permanentă este găzduită la etajele al doilea, al treilea și al patrulea în tipuri de galerie pentru a se alinia la cerințele art. Galeriile de la parter, al cincilea etaj și de pe acoperiș sunt dedicate schimbării expozițiilor de artă contemporană. Acestea au o înălțime mai înaltă și au o varietate mai mare de formă și scară.

Muzeul include un complet complet de funcții de sprijin. În proiectarea muzeului au fost încorporate o academie de artă, un institut de cercetare și conservare a artei, cinci auditorium, magazine cu amănuntul, restaurante și cafenele și mari zone de depozitare de artă.

Proiectarea muzeului a fost dezvoltată cu un concept integrat de sustenabilitate. Proiectarea se bazează pe o strategie cu impact ridicat de confort redus, care include concepte pentru reducerea sarcinii, optimizarea sistemului și substituirea resurselor regenerabile.

  • Designul inovativ al fațadei reduce sarcinile de încălzire și răcire pentru clădire.
  • Iluminarea extinsă a spațiilor de circulație este utilizată pentru a reduce cerințele de iluminat artificial
  • Celulele fotovoltaice sunt încorporate pe acoperiș și generează suficientă energie electrică pentru a alimenta 100% din încărcăturile electrice de iluminare pentru clădire.
  • Sonde geotermale încorporate cu sistemul de fundație al clădirii sunt utilizate pentru a satisface 100% din cerințele de respingere a căldurii din sistemul de încălzire și răcire, eliminând necesitatea turnurilor de răcire de pe acoperișul clădirii.