Anonim

Biblioteca multimedia Montauban de Colboc Franzen & Associés

Suprafețele fațetate ale acestei biblioteci din orașul francez Montauban de către studioul de arhitectură Paris Colboc Franzen & Associés urmează liniile drumurilor istorice care mărginesc situl (+ prezentare de diapozitive).

Un fost drum regal creat de Ludovic al XIV-lea a influențat alinierea etajului doi, în timp ce parterul și primul etaj răspund orientarea unei ocoliri din secolul al XIX-lea.

Există un foaier, auditorium, cafenea și spațiu expozițional la parter, un spațiu mare de lectură la primul etaj și zone de referință și de lucru deasupra.

Colboc Franzen & Associés au răsucit ultimul etaj pentru a se confrunta cu o direcție diferită față de nivelurile de mai jos, creând un mezzanin care se proiectează prin centrul clădirii și o zonă de relaxare cu niveluri în spațiul triunghiular care îl conectează cu podeaua de dedesubt.

O mare ieșire acoperă intrarea, adăpostind vizitatorii de vânturile predominante și zgomotul de pe calea ocolitoare din apropiere.

Zoster de lut coapte care fac referire la cărămida folosită de obicei în regiune acoperă pereții exteriori.

Snøhetta a proiectat o bibliotecă unghiulară pentru o universitate americană care folosește un sistem robotizat pentru a prelua cărți, în timp ce Foster + Partners vrea să revizuiască o bibliotecă publică din New York, creând un atrium pe patru niveluri care să permită accesul la sălile de lectură neutilizate - vezi toate poveștile despre biblioteci.

Iată o descriere a proiectului de la arhitecți:

Construcția noii biblioteci multimedia a lui Montauban este capul de lance al unui proiect de reamenajare urbană în părțile de est ale orașului. Acesta va forma o poartă de intrare în oraș, va crea o identitate pentru cartierele neglijate și va oferi o emblemă pentru orașul Montauban. De asemenea, va trebui să reinventeze pentru ce este o bibliotecă. Cunoașterea este digitală, deci ce probleme au o influență asupra acestui tip de program? Biblioteca multimedia a Montauban oferă un context spațial și o reprezentare materială a informațiilor și a modului în care acestea sunt distribuite.

Terenul pe care urmează să fie construită biblioteca multimedia este mărginit și intersectat de liniile geometrice lăsate de istorie. Drumul care taie peste șantier este un fost drum regal pus de Ludovic al XIV-lea; vechea dispunere și, prin urmare, o parte din clădirile vecine bibliotecii sunt guvernate de această geometrie.

Drumul care se desfășoară de-a lungul laturii de sud a sitului este o ocolire a secolului al XIX-lea, în timp ce drumurile și clădirile din nord sunt influențate de construcția complexului Chaumes între anii 1960 și sfârșitul anilor '70. Proiectarea proiectului ne-a determinat să împărțim clădirea în trei părți egale - un for al cetățenilor, un spațiu mare de lectură numit „Lumi imaginare” care încurajează oamenii să exploreze și să se întâlnească între ei și săli de lectură și de lucru.

Stabilind cele trei părți diferite ale proiectului una peste alta și pivotând ultimul etaj, astfel încât să împartă o diagonală cu două etaje sub el și apoi le conectăm prin triangulare, stabilim un spațiu intern interesant, care se adresează nevoilor proiectului și ia cont de geometria site-ului.

Parterul și primul etaj urmează așadar linia drumului din secolul al XIX-lea. Suprafața este ușor trunchiată pentru a răspunde curbului în ocolire. Etajul al doilea este perpendicular pe drumul lui Ludovic al XIV-lea, asigurându-se că clădirea și creasta acoperișului sunt aliniate geometriei istoriei. În sfârșit, triangulația se potrivește cu geometria dezvoltării urbane recente din partea de nord a sitului.

Prin urmare, vizitatorii se vor apropia de biblioteca aflată în partea de nord a zonei în care se desfășoară activități de dezvoltare. Clădirea îi protejează de zgomotul din ocolire și de vântul predominant sud-estic. De asemenea, oferă o expresie arhitecturală dorinței politice de a primi bun venit în rezidenții locali, pentru cei care au trăit câteva momente grele și a căror dezvoltare viitoare este în desfășurare. Forumul cetățenilor de la parter este folosit pentru trecători și pentru a primi bun venit vizitatorilor. interior. Există un foaier mare care oferă cele mai noi știri, o cafenea literară, un auditorium cu 120 de locuri și o sală de expoziții.

De asemenea, conține intrarea serviciului și birourile administrative. Foaierul central are o legătură vizuală directă la primul etaj, care adăpostește „Lumile imaginare”, un loc de explorare și descoperire pentru vizitatorii de toate vârstele. Are spații de citire împărțite pentru a asigura o conexiune vizuală și spațială cu cel de-al doilea etaj, care este poziționat ca un mezzanin deasupra „Lumilor imaginare”, oferindu-i beneficiul luminii naturale atunci când soarele este înalt pe cer.

Ferestrele mari de sticlă de la marginea celor două colțuri de citire plate încadrează caracteristicile deosebite ale zonei înconjurătoare, care sunt poarta de intrare în oraș, un copes de copaci vechi de o sută de ani și centrul orașului Montauban. Poziționarea geometrică inițială a clădirii asigură rezonarea interioară a bibliotecii cu orașul din exterior.

Planul site - faceți clic pentru o imagine mai mare

O poziționare în acest fel oferă sprijin structural structurilor. Două grinzi principale de oțel aleargă de-a lungul ultimul etaj și îl poartă și sunt susținute de patru stâlpi. Două dintre acestea sunt poziționate la colțurile nivelurilor inferioare, în timp ce celelalte două susțin punctele de pe margini și sunt situate pe laturile etajelor inferioare. Aceasta înseamnă că nu există pereți de transport în interior, ceea ce permite o utilizare extrem de flexibilă.

Planul de subsol

Clădirea este învelită într-o piele de lut coaptă, care face referire la exteriorul tipic din cărămidă al lui Montauban. Această piele este formată din zona zoster, care funcționează ca dispozitive de umbrire pe unii dintre pereții de la parter. Ei păstrează birourile personalului cool și private. Doar geamurile mari de sticlă ale zonelor de citire străpunge masa neobișnuită de acoperit cu argilă. Folosirea betonului vopsit pentru zonele exterioare aduce în minte pietrele de piatră utilizate în pavajele orașului vechi.

Parter plan - faceți clic pentru o imagine mai mare

Client: Consiliul Local Montauban
Costul construcției: 7.200.000 €, fără toate taxele
Suprafețe: Suprafata parcelei: 4 488 m2, Suprafata utila: 2.965 m2, Suprafață netă: 3.800 m2
Locație: 2 rue Jean Carmet - 82000 Montauban
Management de proiect: Colboc Franzen & Associés, arhitecți
Director de proiect ›Géraud Pin-Barras
Misiunea ›mobilier exe partielle + OPC +
Consultanți tehnici ›Structura: Groupe Alto | Clădiri fluide și ecologice - INEX | Finanțe: Biroul Michel Forgue | Drumuri și lucrări externe: ATPI | Acustică: JP Lamoureux | Peisagistica: D Paysage | Iluminat: SB.RB | OPC: INAFA

Image Planul de la primul etaj

Contractori: LAGARRIGUE BTP et INSE: terasamente / fundații / lucrări structurale
RENAUDAT: lucrări structurale din oțel SO.PRI.BAT: acoperișuri rezervoare de oțel + impermeabilizare TROISEL SA: placare de panou ceramică + supra-acoperiș
LUMIERE ET FORCE: electricitate de înaltă și joasă tensiune
REALCO: armături exterioare și fațadă netedă din aluminiu
CONSTRUCTIE SAINT-ELOI: metalurgie
MISPOUILLE: instalații sanitare / toalete GTVS: încălzire / ventilație / aer condiționat
OTIS: lift
LAGARRIGUE: partiții / dublare / tavane false
BATTUT: amenajări interioare din lemn
MERZ FABIEN: gresie / faianță
LE SOL FRANCAIS: podele moi
VEDEILHE: vopsire / acoperiri de pereți
MALET: drumuri + lucrări externe
CAUSSAT: amenajare

Etajul al doilea

Programa:
Concurență: 2005
Permis de construire: martie 2009
Începutul lucrărilor de construcție: iunie 2010
Data finalizării: februarie 2013

Secțiune transversală - faceți clic pentru o imagine mai mare