Anonim
Centrul cultural Paul Eluard de către arhitectura OFF și arhitectura Duncan Lewis Scape

Studioul din Paris OFF Architecture, în colaborare cu Duncan Lewis Scape Architecture, au câștigat o competiție pentru proiectarea unui centru cultural din Cugnaux, Franța, cu designul lor care prezintă o fațadă din lemn țesută.

Numit centru cultural Paul Eluard, clădirea va cuprinde o sală de spectacole, o sală de arhivă, o școală de artă, o bibliotecă și un amfiteatru, care vor fi toate organizate în jurul unui hol central în aer liber.

Amfiteatrul va găzdui 400 de locuri și ar putea fi deschis pe fațada de nord-est pentru a crea un concert în aer liber sau un loc de festival.

Fațada din lemn țesută va include elemente de diferite grosimi și lungimi și, de asemenea, prezintă în unele dintre spațiile interioare.

Iată câteva informații suplimentare de la arhitecți:

Centrul cultural Paul Eluard din Cugnaux, Franța - Concursul câștigător, ianuarie 2010, premiul I

Cugnaux este un oraș cu densitate joasă, care are un centru istoric iconic în apropiere de Toulouse.

Rețeaua sa urbană suferă: străzile sunt neorganizate, zonele comerciale și serviciile sunt împărțite, spațiile publice sunt inutile și inadecvate.

Impactul proiectului a trebuit să fie puternic și să radieze dincolo de limitele Cugnaux, până la coroana din Toulouse. Acesta trebuia să fie un loc regional simbolic pentru schimburile culturale și să inițieze o reînnoire urbană a orașului. Dar, în același timp, proiectul nu ar trebui să rupă scara cartierului - constând în principal dintr-o țesătură suburbană de densitate mică, îmbinată într-o vegetație densă.

Am dezvoltat o clădire înaltă și compactă (36mx36mx18m) care poate fi văzută din tot orașul. Într-adevăr, poate fi văzut, localizat, identificat de departe și interacționează cu clopotul bisericii din orașul vechi.
O mișcare la parter organizează toate spațiile în aer liber și publice din jurul proiectului.

Prin urmare, un parc amenajat verde de calitate oferă dealuri ondulate pentru a adăposti programe reale sau potențiale, cum ar fi parcarea sau orice vânzare de garaj, salon exterior, picnic. Pe de altă parte, baldachinul vegetal ajută la spargerea și adaptarea scării clădirii la împrejurimi: copaci subțiri și lungi arbori încadrează înălțimea sa.

Intrarea principală a clădirii este deservită de o piață publică. Acesta stabilește o legătură puternică între clădire și oraș și duce în mod natural publicul la hol. Prin urmare, situată la parter, sala spațioasă vitrată este ca o prelungire a curții care permite un flux lin de circulații.

O „poziție deschisă de vară” creează un hol mare deschis spre exterior, estompând și mai mult limitele dintre interior și exterior.Pătratul focalizează Bulevardul Francazal, care este drumul principal din centrul orașului și se extinde până la limitele parcării auto facilitarea fluxului de utilizatori motorizați.

Organizarea generală a proiectului este funcțională: constă în stivuirea unor volume-programe simple. Clădirea este proiectată ca un obiect foarte compact punctat spre centrul său de o terasă care se întinde pe trei niveluri, aducând lumină și confort.

Toate circulațiile verticale ale clădirii sunt organizate într-un miez central accesibil din holul principal. Patru ascensoare servesc la diferite niveluri. Două sunt dedicate publicului, în timp ce celelalte asigură un acces la personal.

Astfel, fluxurile de oameni sunt clar identificate și facilitează circulația profesională între diferiți poli: sala de spectacole, locul principal / amfiteatrul, arhivele municipale, școala de educație de artă, biblioteca, serviciile culturale și sălile tehnice. Distribuția generală a programelor permite fiecărui spațiu să funcționeze în funcție de propriul orar și de utilizare.

Amfiteatrul principal, direct accesibil din hol, găzduiește de la 400 de locuri la 1000 de persoane în picioare. Aranjamentul său oferă publicului cele mai bune condiții de vizibilitate și ascultare. Utilizarea băncilor mobile permite flexibilitatea și amestecul de evenimente: târguri, provocări, dansuri de banchete.

Mai mult, camera poate fi deschisă și pe fațada exterioară de nord-est pentru concerte și evenimente de festival. În cele din urmă, fațada face parte din întregul concept. Este atât o plasă protectoare, cât și un semn extern remarcabil: este o piele de lemn țesută care joacă cu densități diferite o solzi pentru un efect de filtrare optim bazat pe calitățile termice, vizuale și ambientale pentru fiecare program.

Oferă o estetică puternică care distruge percepția tradițională a unei clădiri din punct de vedere al scării și este mai preocupată de dezvoltarea ideii de semnal urban abstract. Acest plic organizat cu mizerie estompează limitele tradiționale și designul unei clădiri pe care le obținem de obicei.

Centrul cultural Paul Eluard din Cugnaux, Franța

Competiție câștigătoare, ianuarie 2010, premiul I ex-æquo cu JP. Viguier

Client: Mairie de Cugnaux
Arhitecți: arhitectură OFF asociată arhitecturii Duncan Lewis Scape.

Senografie / muzeografie: rațe Scéno.
Structura: Iosis.
Acustic: Viam acoustique
Locație: Cugnaux, Franța
Suprafata: 5000 m2
Buget: 7, 5 M €
Lider de proiect: Manal Rachdi și Tanguy Vermet,
Echipa: Matthieu Miquel, Lily Nourmansouri, Tiffany Chiang, Marie Lançon.

Vezi si:
Satul Ninetree de
David Chipperfield
Centrul sportiv de Batlle i Roig Arquitectes Mai mult arhitectură
povestiri